عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور با بیان اینکه تصویب این لایحه کشور را دچار بحران میکند، گفت: نوع برخورد با لایحه تجارت نشان میدهد آقایان آثار اقتصادی وحشتناکی که با تصویب این لایحه ایجاد میشود و اساس اقتصاد کشور را در شرایط جنگ اقتصادی با خطر مواجه می کند، متوجه نشدهاند. به نظرم اجرای این قانون، کودتای اقتصادی است،که موجب هرج و مرج وحشتناکی میشود.
محمدرضا یزدیزاده عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور با انتقاد از نحوه تصویب و نگارش لایحه تجارت به خبرنگار الف گفت: از دوستانی که در مجلس به عنوان موافق لایحه صحبت میکردند و افرادی که از مجلس صحبت میکردند یک سوال دارم، اینکه فلسفه وضع قانون چیست؟ ما قانون را میگذاریم که اعمال سلیقه شخصی به حداقل برسانیم و هرج و مرج را کم کنیم. بنابراین قانون باید کاملا صریح و روشن و غیرقابل تفسیر به رای باشد وگرنه قانون نیست.
وی با اشاره به تفسیرپذیربودن این لایحه افزود: ما یک قانونی آوردیم و لایحهای را تصویب کردیم که میگویند سه مجلس روی آن کار کرده است که این مایه تاسف است که سه مجلس روی قانونی کار کرده است که 50 بار کلمه عرف و متعارف در آن آمده است. یعنی اصلا این لایحه ماهیت قانونی ندارد. قانون باید صریح باشد و امکان اعمال سلیقه را حذف کند درغیراینصورت فساد می شود. اصلا هر جا شما فساد میبینید ناشی از امکان اعمال سلیقه است.
عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور گفت: کشور ما کشوری است با اقوام مختلف و نقاط مختلف جغرافیایی. آقایان جواب دهند منظور از عرف، عرف کجاست؟ عرف کدام شهر است؟ براساس عرف اصلا معنی ندارد. قانون که میخواهد وضع شود اولین مساله این است که باید صریح و روشن باشد تا از هرج و مرج جلوگیری کند. از امکان اعمال سلیقه جلوگیری کند که چنین ماهیتی در این لایحه به کل وجود ندارد.
ما در شرایط و وضعیت کنونی، باید شرایط جنگی را ببینیم
محمدرضا یزدی زاده در ادامه گفت: از همه این بحثهای کلی که بگذریم، متاسفانه یکی از عزیزان بحث شرع را مطرح میکردند. بحث شرع به نظرم کمی یادمان رفته است. یک بار امام گفتند حکومت اسلامی نماز خواندن را میتواند ممنوع کند. یعنی اینقدر بحث حکومت و حکومتداری مهم است. بعد الان یکدفعه مطرح میشود شرع باید در این قضیه به این صورت باشد. آیا شرع اجازه میدهد با یک حکم ثانویه برای کشور اختلال ایجاد کنیم؟ و یا اساس مالکیت کشور را زیر سوال ببریم؟ و اساس اقتصاد را از بین ببریم. من از دوستانی که این قوانین را تصویب کردند یک سوال میپرسم ما در حال جنگ اقتصادی هستیم آیا قوانینی که داریم تصویب میکنیم در جهت تقویت اقتصاد است، در جهت مقام سازی اقتصاد است؟ یا نه در جهت تزلزل اقتصادی است؟ما در شرایط و وضعیت کنونی، باید شرایط جنگی را ببینیم.
وی در پاسخ به این سئوال که تصویب چنین لایحه تخصصی و مهمی در کمترین زمان و بدون بررسی دقیق چه اثراتی میتواند داشته باشد، گفت: وقتی لایحه در کمیسیون مطرح میشود، ارتباطش با قوانین قبلی را نگاه نمیکنیم، تاثیرات اقتصادی در شرایط جنگ اقتصادی را نگاه نمیکنیم. این به نظر من اصلا توجیه ندارد. مشخص است که مطالعه کاملی انجام نشده است و نشان میدهد روابط موادی که تصویب میکنیم، با کل قانون دیده نشده است.
این کارشناس اقتصادی افزود: این نوع برخورد با لایحه تجارت نشان میدهد آقایان آثار اقتصادی وحشتناکی که با تصویب این لایحه ایجاد میشود و اساس اقتصاد کشور را در شرایط جنگ اقتصادی با خطر مواجه میکند، متوجه نشدهاند. به نظرم اجرای این قانون، کودتای اقتصادی است، یک کلام. که موجب هرج و مرج وحشتناکی میشود.
نتیجه این لایحه، آخرین میخ به تابوت مالکیت است
وی در ادامه، گفت: من نمیخواهم بگویم تصویب این لایحه یک روند برنامه ریزی شده است. اما نتیجه این لایحه، به نظر بنده آخرین میخ به تابوت مالکیت است. مدتهاست با همین جمله «شهادت شهود کافی است»، مشاهده میشود اسناد ثبتی کشور زیرسوال رفته است و این برای کل اقتصاد خطر فاجعه باری است.
محمدرضا یزدی زاده با اشاره به عدم توانایی این لایحه در برابر سواستفاده اشخاص و نهادها، گفت: ضرب المثلی هست که میگوید هر کی هرکی نیست مملکت قانون دارد. یعنی قانون طراحی میشود تا جلو هر کی هر کی را بگیرد. قانونی که 50 بار در آن کلمه عرف آمده است میتواند جلو هرج و مرج را بگیرد یا به آن دامن میزند؟
وی با اشاره به ضعف ساختاری ماده 5 لایحه تجارت، گفت: ماده 5 میگوید همه چیز روی هوا. من می توانم شاهد ببرم که اراده من فلان بوده است. یعنی قضات باید علم غیب داشته باشند و برای علم غیب آموزش ببینند تا بتوانند قضاوت درست کنند که فکر نمیکنم عملی باشد.
عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور گفت: 80 سال پیش قانون تجارت تصویب شده است و حدود 60 سال پیش قانون مالیات را از کشورهای دیگر گرفتیم. قانون تجارت را مانند قانون مالیات از فرانسه گرفتیم. و به صورت یک سیستم پیاده کردیم و حالا آن قانونی که آن زمان میشد اجرا کرد، را مطرح میکنند و مصوب میکنند. با پیشرفت جامعه و پیچیده شدن مسائل نیاز به اصلاحات داریم اما یادمان میرود برای همین اصلاحات هم نرویم دوباره چرخ را اختراع کنیم. بررسی شود همان کشوری که قانون از آن گرفته شده است، چطور با پدیدههایی که به وجود آمده، برخورد کرده است. چه اصلاحاتی انجام دادهاند،همان در کشور بومی سازی و اجرا شود. نه اینکه کلا بخشی از آن نادیده گرفته شود.
در این لایحه هم با ساده سازی نگاه می کنیم و هم چیزهایی را با هم قاطی میکنیم
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: فقط بحث ماده 5 هم نیست. در ماده 25 طرفین به رعایت رویه ها و شیوه های بین خود ملزم هستند.به طور مثال بنده با شما قراردادی می بندم و اجرا نمیکنم. به دادگاه مراجعه می کنیم. بنده به دادگاه میگویم رویه من این بوده است، رویه شما چیز دیگری است به من مربوط نیست. و یا ماده 26 میگوید طرفین به رعایت عرفهایی که به طور معمول در معاملات مرتبط به وسیله اشخاص رعایت میشوند، ملزم هستند.خط کش این عرفهایی که به طور معمول هستند چیست؟
یزدی زاده در اشاره به بحث نیت و رویه، گفت: در این لایحه هم با ساده سازی نگاه میکنیم و هم چیزهایی را با هم قاطی میکنیم. ببینید بحث نیت بحثی است که اهمیت دارد. در شرع اسلام نیت مهم است اما در درگاه خداست. نه اینکه هر ادعایی کردیم،بگوییم که نیت دارم. بله نیت خیلی مهم است و اساس کار است. چون خداوند علیم است، نه اینکه این فرض را به همه تسری دهیم. البته این مطلب نظر من است؛ فقیه هم نیستم اما چیزی است که به عقل من می رسد.
وی در پایان گفت: امیدوارم که شورای نگهبان با حساسیت روی این مساله ورود کند، خصوصا از جهت تاثیرات مخربی که این لایحه میتواند ایجاد کند و ناهماهنگیهایی که با همه قوانین میتواند ایجاد کند، آنجا مرجعی است که میتواند در رابطه با شرعی یا غیر شرعی بودن آن صحبت کند؛ و امیدواریم مانند همیشه در نقش نگهبان از کشور وارد شوند و ان شاء الله مشکل را حل کنند.